Шрі-Ланка: зимові канікули на літньому острові

 

Уявіть собі — два тижні поспіль ви прокидаєтеся під шум хвиль Індійського океану, снідаєте незбагненними фруктами, яких раніше навіть не бачили, вправно стаєте на дошку для серфінгу і ловите на ній хвилі. Пообіді відправляєтеся на екскурсію, скажімо, у джунглі, на дикий пляж чи на чайну плантацію. Інколи їдете на цілий день на черепашину ферму або у притулок для слонів, чи ганяєте на сафарі, щоб сфотографувати диких тварин або виходите в океан подивитися на китів...

 

 

… Ця подорож почалася ще рік тому. Тоді вінницькі мандрівники Андрій та Ірина Рибачки прийняли запрошення від друзів поїхати у відпустку на місяць у екзотичну Шрі-Ланку. 

Пробувши там місяць, привезли з собою масу вражень, гігабайти фото та відео, багато подарунків та смаколиків. Звісно, усім цим вирішили поділитися, тож організували зустріч для вінничан, на якій розповіли про те, як можна потрапити в Шрі-Ланку, чи варто їхати туди самостійно та що там можна побачити. 

Захоплені їх розповіддю, вінницькі любителі пригод попросили організувати таку ж поїздку — уже в рамках тур-клубу “Бідняжка”, який відомий своїми нестандартними маршрутами та нетривіальними подорожами.

І ось, 13 січня перша вінницька “бідняжівська” подорож до Шрі-Ланки стартувала, у групу увійшло 28 чоловік. Особливої екзотичності додавало те, що це була саме зимова відпустка, приміром, на свято Водохреща мандрівники урочисто пірнали в океан замість ополонки, а також святкували на острові старий Новий рік.

Купання слона

Слони у цьому парку просто паслися поміж дерев, тож мандрівники за ними могли тихенько спостерігати. Під час сафарі ти три години їздиш на джипі територією парку і можеш побачити найдивовижніших тварин, зняти їх на відео й сфотографувати.

Під час поїздки на чайні плантації туристи піднімалися в гори. Також там був парк для слонів, яких годують, лікують та доглядають місцеві працівники парку.

“Орієнтовно за 100 гривень можна придбати таку послугу, як купання слона, тобто, піти з ним до озера і допомогти йому покупатися”, — говорить Ірина.

Сафарі у національному парку Яла

Слони, ягуари, буйволи, фазани, мангусти — за три години катання по території парку можна було побачити найрізноманітніших тварин. Однак, не обійшлося і без курйозів. 

Іра Рибачок розповідає, що місцеві гіди неодноразово із захопленням їм показували… звичайних курей, які паслися на узбіччях у парках.

“Нам часто показували якихось курочок, але ми відмахувалися: мовляв, у нас і вдома такі є. І тільки згодом ми зрозуміли, що це їхній національний птах, символ країни. І дійсно, ці курочки може і трішки схожі на наших, але вони — інші. Ми навіть розхвилювалися, щоб місцеві жителі не сприйняли наші відсутність інтересу до них, як неповагу”.

Чайні плантації

Шрі-Ланка  — це країна чаю, і відвідання чайних плантацій та виробництв є одним з обов’язкових екскурсійних пунктів. Там можна зробити гарні фото, спробувати чайне листя на дотик, взяти участь у дегустації. 

“Тут можна спробувати найдорожчі у світі чаї, наприклад “золотий” і “срібний” чай ми куштували за ціну в районі 30 гривень за чашку, а в продажу їх вартість доходить до тисячі доларів за кілограм. Це дуже сильний природній антиоксидант, на смак і запах він ніякий, але цінується як дуже сильний детокс. Він такий дорогий тому, що його об’єми важко зібрати. Ящо для звичайного чаю зріють три верхніх листки з гілочки, для “золотого” і “срібного” беруть навіть не листя, а самі лише бруньки”, — розповідає Андрій Рибачок. 

Багатоярусні чайні плантації — це, насамперед, ефектні краєвиди. Саме на їх фоні можна зробити знамениті фото з потяга, у якому немає дверей. 

Сад спецій

Мандрівникам також вдалося відвідати сад, у якому вирощують найдорожчу у світі спецію — шафран, або потрапити на острів кориці, де улюблену складову глінтвейну здирають просто з дерев, з-під основного шару кори. Із застосуванням різноманітних трав і спецій тут роблять лікувальні та косметичні засоби, мазі, креми та ін. 

Цунамі

У 2004 році на Шрі-Ланці сталася трагедія — внаслідок потужного цунамі тут загинуло близько 50 тисяч людей. Нині у регіоні, який найбільше постраждав, є музеї. Один із них, розташований у будинку постраждалої від стихії родини, відвідали українські туристи. 

“У цьому місці відбулась найбільша в світі залізнична катастрофа, під час якої хвиля цунамі змила потяг, у якому загинуло 1700 чоловік. З цього музею всі виходять засмученими, але ми вважаємо, що якщо ти вже на Шрі-Ланці, то і цю частину історії теж маєш знати”, — говорить Андрій. 

Багато в чому ця трагедія сталася через те, що населення не було готове. Система оповіщення не працювала. Люди, живучи біля океану навіть не знали передвісників цунамі. У людей було дві години, щоб врятуватися, варто було лише відійти вглиб острова менше ніж на 5 кілометрів. Але цього ніхто не зробив, натомість, коли перша невелика хвиля відійшла далеко в море. Kюди з цікавістю пішли розглядати осушене морське дно і потрапили у смертельну пастку.

Черепахова ферма

У побуті місцевих людей використовуються яйця черепах. Їх кладки знаходять у піску і використовують у їжу. скажімо, на звичайному базарі можна з легкістю придбати десяток черепашачих яєць. Працівники ферми купують у місцевих жителів такі яйця і допомагають вилупитися з них черепашенятам, а потім відпускають їх в океан. 

З одного боку це і бізнес, з іншого — він несе природоохоронну функцію. 

———

Мандрівники пробули на Шрі-Ланці 14 днів. Навезли звідти багато смачних гостинців: чаю, фруктів, які там продаються за копійки. 

“Ми вже впевнені, що такі зимові канікули стануть нашою постійною традицією, адже коли у нас в Україні зима і нестійка холодна погода, там ти маєш шанс зануритися в літо і прожити його заново”, — говорять мандрівники. Незабаром Іра та Андрій збираються везти на екзотичний острів нову групу подорожуючих, аби дедалі більше українців відкривали для себе цю далеку і незбагненну країну.