Схожа на Італію і нагадує Крим: чому мандрівники повертаються в Хорватію?

Підніміть руку, хто хоч раз ходив наприкінці відпочинку на "прощання з морем", або кидав монетку, щоб повернутися в місце, яке сподобалося? Уявіть собі — це працює. І навіть без монетки. Ми знаємо дуже багатьох мандрівників, які одного разу поїхавши з нами, повертаються в улюблені місця за будь-якої нагоди.

Пані Наталя вже 5 разів їздила з Бідняжками в Хорватію, і щойно повернулася, а вже планує осінню подорож. 

Жінка мешкає в Одесі і море — це звичайна частина її життя, втім, кілька років відвідин Хорватії зробили свою справу: за цей час мандрівниця вивчила вже майже всю країну і стала справжньою експерткою з Хорватії і планує повертатися сюди ще. Також вона вже має деякий досвід спілкування з місцевими жителями.

"До українських туристів ставляться дуже гарно, люди приємні, спокійні, ввічливі. Просто серед вулиці з тобою вітаються, завжди допоможуть. Скажімо, якщо ти з чимось не можеш розібратися в супермаркеті, чи на зупинці — тобі одразу ж підкажуть", — розповідає пані Наталя. 

ГОРИ ЧИ МОРЕ?

Ідеальний день на відпочинку в Хорватії починається серед соснового лісу, поряд з яким у затінку крон розкинувся золотий пляж та шумить прозоре і водночас блакитне Адріатичне море. Тут, у кемпінгу з деревяних будиночків, провела нещодавню відпустку і наша героїня.

"Природа така, що здається, ніби ти потрапляєш у казку. Там море прозоре з чудовими кольорами. А якщо тобі подобаються море і гори, то тут обирати не треба — у Хорватії все це поєднано: ти купаєшся в морі, повертаєш голову — а біля тебе гои. при цьому там дуже чисте повітря, завдяки соснам, які ростуть буквально на узбережжі. Уявіть — зранку вас будить спів пташок, нікуди не треба поспішати. У будиночку є всі зручності, кухня, можна швиденько приготувати собі легкий сніданок, поїсти на терасі і йти на море", — говорить пані Наталя. 

МІСТА З ІНШИХ ЕПОХ

Наталя об'їздила вже майже всю країну: була з Бідняжками на острові Хвар, острові Брач, півострові Пелешац. 

"Він відрізняється тим, що там гірська місцевість. Ти їдеш цим півостровом, підіймаєшся гірським сепатином, збоку — гори, внизу — море. Краєвид перехоплює подих, — розповідає мандрівниця. — Ми були також у містечку Трогір — відпочивали неподалік. То взагалі таке гарне місце, яке переносить тебе в іншу епоху, схоже на Дубровник. Особливо вночі, коли вмикається освітлення — ці вулички з каміння виглядають дуже по-середньовічному.

 

Мені дуже сподобався острів Корчула. Я читала, що це батьківщина Марко Поло, але достовірних доказів цього немає. Там такі вулички і будиночки — дуже схожі на італійські. Дуже круто — можна погуляти немов у частинці Італії. 

У Хорватії дуже багато церков, капличок, і щогодини там дзвонять у дзвони. Ти прокидаєшся і чуєш цей дзвін — це дуже колоритно". 

МОРСЬКА КУХНЯ — ДОРОГО ЧИ НІ?

Пані Наталя готова посперечатися щодо переконання багатьох туристів, що Хорватія — дорога країна. Принаймні, що стосується харчування, адже в Хорватії кухня переважно морська і тут можна скуштувати делікатеси, які в Україні зустрінеш нечасто.

"Якщо взяти українця, який живе десь у Києві і хоче на море, мені здається, пообідати морепродуктами в Одесі і Хорватії, буде коштувати приблизно однаково. Врахуйте, що там ще й велетенські порції, які варто замовляти на двох".

ДЛЯ ЧОГО ПОВЕРТАЮТЬСЯ В ХОРВАТІЮ?

"Пережити гарні емоції ще раз. Ця поїздка наповнює, — говорить наша співрозмовниця. — Коли я поїхала в Хорватію вперше, це був початок вересня, я повернулася, і зрозуміла, що мені мало цього тижня, я хочу повернутися, і... я закохалася в цю країну. Тож знову купила місце в подорожі з Бідняжками на наступний виїзд і вирушила вдруге. 

Чому з Бідняжками? Тут ти можеш поїхати сама, але не будеш одна — вони створюють атмосферу, яка здружує людей між собою. Бідняжки допомагають у всьому, і ти вже ні про що можеш не піклуватися — все якось продумано і по-домашньому". 

СХОЖЕ НА КРИМ

Ще одна прихильниця Хорватії — пані Олена, пригадує, як потрапила у цю країну вперше ще багато років тому і тоді природа цієї країни нагадала їй нині окупований український півострів.

— Південний берег Криму і Хорватія — дуже схожі. Ці гори, скелі над морем, морське повітря… Після тієї першої подорожі я тривалий час не була в Хорватії, а коли в Крим їздити стало неможливо, я знову почала відпочивати у цій країні. Хорватія немов замінила нам Крим: сюди приїздиш, і почуваєш себе, як вдома.

Порівнюючи з Чорним, Адріатичне море, за словами пані Олени більш прозоре, більш солоне і без медуз, хоча тут трапляються морські їжаки. Втім ця прикрість — певно єдина, з якою можна зіштовхнутися в цій подорожі.

 

"У Хорватію я їду відпочити — там гарно, спокійно, без несподіванок. Я їду туди не стільки за враженнями, скільки за релаксом і спокійним відпочинком". 

Ми запитали пані Олену, з яким одягом у неї асоціюється Хорватія, та як, на її думку "звучить" ця країна. Відповіді були геть неочікуваними:
"З одягу.. напевно це — шорти. Тут я зазвичай їх не ношу, а от в Хорватії шорти — це ідеально. Теплий клімат, море, пляжний настрій, простота та зручність — це так пасує до Хорватії!  Щодо звуків, то там, де ми відпочивали, було надзвичайно тихо. Але для мене Хорватія асоціюється з шумом сосен і звуком цикад". 

ІТАЛІЙСЬКІ МОТИВИ 

Пані Олена з тур-клубом свого часу відвідала Дубровнік, який справив на неї незабутнє враження. І так само, як і наша співрозмовниця Наталя, пані Олена відзначає подібність атмосфери цього міста до Італії.

"Там дуже гарно і можна туди їздити кілька разів, адже щоб усе роздивитися, одного дня не вистачить. Тут виходять надзвичайні фото. Там дуже багато соборів, внутрішні дворики, що чимось нагадує Італію", — зазначає мандрівниця. 

Співзасновники тур-клубу "Бідняжка" Вадим Базалицький та Віталій Цеплий, які і відкрили хорватський напрямок для членів клубу, погоджуються з такою аналогією. Більш того, саме хорватський Дубровнік, разом з італійською Венецією та нідерландським Амстердамом носять звання пам'яток і взірців епохи Відродження. 

"Дубровник — це перлина всієї Адріатики. Не дивно, що Хорватія може комусь нагадати Італію. Колись це все була одна імперія, тому багато спільного. Дубровник і Венеція взагалі розташовані поряд, лише з різних боків моря, але в Хорватії є своя балканська самобутність", — розповідає Віталій Цеплий.

 

ПРИБОРКАТИ СПЕКУ

Щодо погоди, то їхати в Хорватію організатори найбільше радять на початку і в кінці курортного сезону, коли спадає спека. Інакше можна потрапити на пік температур, туристичний бум та найвищі прейскуранти в місцевих закладах. Тому "Бідняжок" в улюблених містах можна побачити переважно у травні, червні та вересні.Сам так вдається уникнути періоду шаленої спеки. 

"Фішка в тому, що  Хорватії не потрібно носити за собою парасольок від сонця, адже там можна засмагати просто в тіні соснових крон або в затінку від гір, які нависають над узбережжям. До речі, морське узбережжя в Хорватії — одне з найдовших, і займає більшу частину обрисів країни на мапі. Плюс чисте цілюще повітря та фітонциди від соснових лісів — все разом виглядає нереально красиво і гарно впливає на самопочуття", — додає Вадим Базалицький.

Організатори подорожей зазначають, що Хорватія — улюблений курорт європейців, саме сюди на море їдуть мешканці більш північних країн ЄС: скандинавських країн, Німеччини, Франції, і саме тут можна пізнати справжню Європу — яскраву у своїй різноманітності. 

 

Поїздки в Хорватію з тур-клубом "Бідняжка" доступні упродовж усього літа. Посилання на всі подорожі тут: tcb.com.ua/trips/filter-croatia/