Добірка ТОП-місць в Албанії

Друзі, наш гід Володимир Коваль створив добірку із 12-ти рекомендованих локацій для подорожі по Албанії! Б'ємося об заклад, що про деякі із них ви навіть не здогадувалися;)) Далі пряма мова від автора.

Озеро Коман 

Хоч озеро й рукотворне, воно дуже схоже на норвезькі фіорди. Це справді казкове місце, де не розумієш, чи то шмат неба впав межи гір, чи вода небесного кольору? Але, щоб максимально зануритись в казку, рекомендую взяти човна, та покататись по водній блакиті поміж смарагдових схилів. Це щось неймовірне! Найсміливіші можуть купатись в прохолодній кришталево-чистій воді. От після цих маніпуляцій, обід, який, до речі, вам тут же приготують, смакує по особливому. Це як в дитинстві, коли ти цілий день квасився в ставку, а потім зголоднілий їв все, що мама приготувала))

 

Термальні джерела

От тут ти губишся і не знаєш, що спочатку робити: чи то вже залазити в теплі природні басейни та релаксувати, чи то фотографуватись на фоні величних гір, чи залізти на той гарнющий древній міст, чи то, чи то? Це просто інстаграмний рай! Спокійно, часу вистачить на все) Це - саме те місце, де по-максимуму відчуваєш албанську природу. Ви тут точно захочете залишитись)

 

Око Циклопа

Річка тисячі років точила каміння і створювала небаченої краси каньйони та озерця. З кожним кроком перед нами відкриваються дедалі кращі краєвиди. Наші туристи тут дуже полюбляють полоскотати собі нерви пірнаючи зі скель в природні ванни. Це місце ви не забудете ніколи.

 

Каньйон Осуміт                                                                                                                           

Аж не віриться, що гори можуть бути такими високими, каньйони таким глибокими, річки такими чистими, а водоспади такими прекрасними. Невже це все тут, в одному місці? Так, все тут і все для нас) Обов'язково замовте рафтинг каньйоном. Крім того, у вас буде можливість пройтись, а десь і пропливти, між прямовисних скель і максимально проникнутися всім екстримом, що нам підготувала природа. Ці враження просто пробивають наскрізь.

 
                                                                                                                                                                                                                                                                                  Блакитне око 

Уявіть собі потужне карстове джерело, з надр якого виривається за секунду 6 кубометрів холодної (+11-13 градусів) чистої води. А досліджена глибина  45 метрів. Уявили це бездонне провалля? А пірнули б туди? А я пірнав і не раз) Не переживайте, потужний напір води швидко вас викине на поверхню. Атракція для сильних і мужніх, хоча багато наших дівчат також спробували на собі весь екстрим від Блакитного Ока. Також вас не залишить байдужим місцева природа зі сторічними платанами, оповитими плющем, велетенськими лопухами і синіми бабками, які дуже гарно позують під час фотографування.

 

Перевал Логара

Кажуть, що навіть сам Трансфагараш поступається цьому місцю. Тут настільки гарний краєвид, що просто дух перехоплює. Коли я сюди потрапив вперше, поставив перед собою мету - показати це чарівне місце кожному. Коли підніметесь на саму вершину перевалу, зупиніться на оглядовому майданчику і просто гляньте на цю велич гір і море, яке простягається аж за горизонт. З Цього місця можна побачити аж два моря - Іонічне (зліва) та Адріатичне (справа). А ще тут  дуже гарний парк з косулями та оленями, які охоче підходять до туристів та приймають з їх рук смаколики.

 

Куротне містечко Ксаміль

Якщо рай на землі існує, то він знаходиться на самому півдні Албанії, в містечку Ксаміль. Саме тут ви знайдете найкращі білосніжні пляжі, найчистіше тепле море, затишні бухти, найсмачніші морепродукти, а ще - острови. Ну хіба ж не рай? Це  моє найулюбленіше місце. А ще ксамільські пляжі входять в десятку кращих пляжів світу. І не даремно, переконайтесь самі)

 

Місто Гірокастра

Гірокастра для мене є перлиною серед усіх албанських міст. Саме тут середньовічний дух відчувається на всі 100%. Якщо хочете привезти додому гарний сувенір, вам сюди. Тут, як і сотні років тому, є турецький базар, який затишно розташувався на перших поверхах будиночків і всюди відчувається приємний аромат свіжезапечених смачних буреків. Коли я гуляю вуличками поміж цих турецьких будиночків з кам’яними дахами (ще одна фішка міста), я спеціально човгаю ногами, аби максимально відчути відшліфовану століттями бруківку. Але найулюбленіше місце - це велетенський, добре збережений замок. Він, як масивний корабель, височіє над містом. З його стін відкривається найкращий краєвид. Місто входить до списку ЮНЕСКО.

 

Місто Берат

Ще одне місто зі списку ЮНЕСКО. Його ще називають містом тисячі вікон. Ви зрозумієте чому, коли його побачите. Місто-музей, на березі річки з гарним старовинним арковим мостом. Майже як на листівці) Час тут наче зупинився… Ну і звичайно ж, кожне поважне середньовічне місто повинне мати свій замок. Люблю стояти на містку і милуватись цим чарівним містом, яке притулилось до схилу гори.

 

Ферма мідій

Полюбляєте морепродукти? Тоді вам точно сюди, у найсмачніше місце для наших мандрівників. Ферма знаходиться у водах унікального прісно-соленого озера з ідеальними умовами для вирощування мідій. При фермі є мій улюблений затишний ресторанчик на березі озера. Тут є все, чого душа бажає. Не можу вже дочекатись, коли знову замовлю велику тарілку смажених, хрустких і смачнющих морепродуктів. Ну і як же без мідій? Вони тут свіжі і надзвичайно смачні. Таких мідій ви ще не куштували, це точно. Мої улюблені - мідії в мушлях у вершковому соусі. Не полюбляєте вершки? Тоді замовте класичні мідії в бульйоні. Повірте, це настільки смачно, що вам захочеться вимочати хлібом весь бульйон до останньої краплі. Зізнавайтеся, ви вже хочете мідій прямо зараз?;)

 

Екоферма «Mrizi i Zanave»

Ще одне дуже смачне албанське місце. Адже тут все вирощене власноруч руками жителів найближчих сіл. Хочете справжнього албанського сиру? Чи може в’ялений балик вам більше смакує? А як щодо варення з інжиру? Чи може просто склянку парного молока? Тут є все і все хочеться одразу спробувати. Нас тут гарно і дуже смачно пригощають. Це справжній гастрономічний оргазм. Спробуємо Албанію на смак?

 

Вечірка “Албанська ніч”

Уявіть собі замок на вершині гори над Іонічним морем, з якого відкривається панорама на всі 360. Ось море, а з іншої сторони - те саме озеро зі смачними мідіями, он там - ксамільські острови, а це - грецький острів Корфу. А ото внизу місто Саранда - південні ворота Албанії. Ну і звичайно ж найкращий захід сонця, без перебільшення… Перше місце в моєму топі найкращих албанських краєвидів. І ви в цьому самі переконаєтесь. Але це ще не все. Нас чекає справжнє занурення в албанський колорит і традиції. Тут, на території замку, ми будемо частуватись стравами та албанським вином. Нам будуть співати національних пісень та вчити танцювати національні танці. А ще ми почуємо справжній албанський поліфонічний спів, який включений до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Декілька слів про автора: я мандрівник із досвідом і наподорожував світом вже чимало. Звісно, на Древньому Єгипті я знаюся більше ніж на албанщині, але й вона має своє місце в моєму серденьку;)

Додавайте рекомендовані місця до свого списку і подорожуйте із задоволенням!)

Якщо виникло бажання вирушити у подорож зі мною, то я вже запланував декілька подорожей і активно збираю команди. Клікайте на конпку нижче.